Uppdaterat 12 September, 2012

Bokprojektet Maskor och medeltid

Stickboken Maskor och medeltid - Sticka bårder, bladrankor och brokadmönster

Stickprojektet Maskor och medeltid presenteras i en rikt illustrerad bok som innehåller stickbeskrivningar till tjugo unika plagg - tröjor, koftor, jackor och västar - och bilder av de kyrkmålningar som inspirerat till dem. Boken inleds med en kortfattad beskrivning av kyrkomålningarna och deras upphovsmän samt en kort genomgång av stickningens tidiga historia i Sverige. Här finns även beskrivningar och bilder av de tekniker som används.

Bilderna i boken är tagna av Kenneth Ekelöv och Tom Silvennoinen.

Den svenska boken är utgiven på ICA bokförlag, ISBN 9789153436942

Utdrag ur boken finns att läsa på Provläs.se

Boken ges ut i Tyskland i oktober, på LV-Buch im Landwirtschaftsverlag, och i USA i december av Trafalgar Square Books.

Bakgrund

År 2005 fick jag upp ögonen för en makalös motivskatt i medeltidskyrkorna i Uppland. Många av dem är rikt utsmyckade med kalkmålningar och fulla av frodiga bladrankor, mäktiga schablonmönster, sirliga bårder och spännande färgkombinationer. I det gamla svenska bondesamhället hämtade man ibland inspiration härifrån till olika slag av dekorerat hantverk: möbelsnickeri, träsnideri och olika textila tekniker.

I mitt fall har intrycken från detta fantastiska dekorationsmåleri gett impulsen till ett stickprojekt som jag kallar Maskor och Medeltid. Resultatet har blivit en unik mönsterkollektion med lättburna handstickade plagg, där medeltida ornament omvandlats till nutida stickglädje.

Under rubriken GALLERI finns bilder på några av de färdiga plaggen och målningarna som gett inspiration till dem.

Material och teknik

Jag arbetar främst med Kampes 2-trådiga ullgarn och traditionella nordiska sticktekniker för att motiven bäst ska komma till sin rätt i de olika modellerna: tröjor, jackor, västar och olika småplagg som mössor och vantar.

Stickmönster

Mönster till några av plaggen finns att köpa som nedladdningsbara pdf här på webbplatsen och fler kommer att läggas till websiten vartefter. Här finns ett mönster för gratis nedladdning. Under rubriken OM KAJSA STICKS kommer det finnas information om köpvillkor m.m.

 

Fotografi av tröjan Norrsunda TrebladMålning från Norrsunda kyrka