Uppdaterat 16 November, 2010

Sånga Ärgad bård och Sånga Roströd bård - mössa

Mönster för nedladdning

Pris: 43,75 sek (inkl svensk moms. Observera att momsbeloppet bestäms av vilket land köparen bor i.)

Motivet till mössan Ärgad bård och Roströd bård är inspirerat av ett schablonmålat motiv i järnoxidrött från Sånga kyrka som använts dels som ytfyllning, dels som bård. I samband med att man år 1902 tog fram och (hårdhänt) restaurerade de medeltida kyrkmålningarna, som då varit överkalkade sedan 1687, tillverkades en ny och lite större schablon efter den medeltida förlagan. Denna användes för att måla nya bårder i järnoxidrött runt fönster och en turkos bård inuti ett dörrvalv. Hela den turkosa bården målades i en och samma färg, men under de dryga 100 år som gått har bortåt hälften av bårdens delmotiv skiftat färg. Jag vet inte vilket färgpigment som användes när bården målades, men den har numera ett ärgat utseende med en mängd olika blågröna nyanser från lysande turkost till djupaste havsgrönt.

Mössan Sånga Ärgad bård och Roströd bård är gjord i en storlek. Den ganska lösa passformen ovanför resåren är mer märkbar på ett litet huvud än ett stort. Mössans mått: mössans omkrets är ca 58 cm strax ovanför resåren, före ökningsvarvet. Mönstret innehåller två versioner: Ärgad bård, som är stickad med ett handfärgat garn som skiftar från lysande turkos till djupt havsgrönt mot en enfärgad naturvit botten, och Roströd bård, som är stickad med ett handfärgat garn som skiftar från ljust till mörkt rostrött mot naturvit botten.

Garn, Ärgad bård

Opal ull 75% och polyamid 25% i färg naturvit (ca 425 m / 100 g) och Blue Stocking från String Theory Yarn 80% Blue Faced Leicester super- wash wool och 20% nylon i färg Agave (384 m / 110 g) eller motsvarande.

Garn, Roströd bård

Lanett superwash från Sandnes garn 100% merinoull i naturvit 1012 och svart 1099 (50 g / 195 m) och Ranco Solid från Araucania 75% ull och 25% polyamid i färg PT487 (344 m / 100 g) eller motsvarande.

Stickor, Ärgad bård

Kort rundsticka (40 cm) nr 2, 2,5 och 3, strumpstickor nr 2,5.

Stickor, Roströd bård

Kort rundsticka (40 cm) nr 2, 2,5 och 3, strumpstickor nr 2,5 och 3.

Masktäthet

32 maskor och 36 varv mönsterstickning med stickor nr 2,5 och 3 enl diagram = 10 cm.

This pattern is also available in english

Om upphovsrätten till detta mönster

 

Fotografi av mössan Sånga Ärgad BårdFotografi av mössan Sånga Ärgad BårdVäggmålning i Sånga kyrkaFotografi av mössan Sånga Roströd BårdFotografi av mössan Sånga Roströd BårdVäggmålning i Sånga kyrka