Uppdaterat 30 December, 2019

Bromma Stjärnhimmel mössa

Mönster för nedladdning

Pris: 5,30 USD. På grund av ändrade rutiner hos Ravelry kan vi tyvärr inte längre lägga upp nya svenskspråkiga mönster i svensk valuta. Vid betalningen över Paypal sker en automatisk valutaväxling.

Stjärnorna som pryder mössan Stjärnhimmel är hämtade från väggmålningarna i Bromma kyrka. Det schablonmålade stjärnmotivet har använts som en ytfyllande dekoration över himlen i olika bibliska scener, till exempel i skildringen av Marie tempelgång.

Istället för att använda förlagans järnoxidröda färg och väggens kalkvita grund har jag valt andra färgställningar: stjärnorna glimmar t.ex. i mättat silver med inslag av blekt brons mot en vit eller blågrön bakgrund, eller flerfärgat mot en svart bakgrund.

Mössan finns i en storlek. Mössans ganska lösa passform ovanför resåren är mer märkbar på ett litet huvud än på ett stort. Resårens omkrets är ca 54–58 cm beroende på hur sträckt den är och vilket garn som används.

Garnförslag bottenfärg

Regia Premium Silk från Schachenmayr 55% merino, 25% polyamid, 20% silke (ca 400 m/100 g) i färg 02 naturvitt.

Bomuld og uld från Geilsk 55% ull, 45% bomull (ca 232 m/50 g) i färg C23 blågrönt.

Áhkko från Stoorstålka, kamgarn i 100% ull (ca 225 m/50 g) i färg 99 svart.

Garnförslag mönsterfärg

Sea Silk från Hand- maiden 70% silke, 30% Seacell (400 m/100 g) i färg Smoke.

Kommentar: färgen Smoke som jag använt till två av mina uppstickade mössor är tyvärr utgången. Silkesgarnet Mora från Malabrigo i färgerna Pearl eller Simple Taupe kan vara ett alternativ, eller Vivacious 4Ply from Fyberspates.

Malabrigo Sock från Malabrigo 100% Superwash merinoull (ca 402 m/100 g) i färg Pocion.

Stickor

Liten rundsticka (40 cm) nr 2,5 och 3, strumpstickor nr 2,5 och en tunn flätsticka.

Masktäthet

Ca 31 m och 35 varv mönsterstickning enl diagram på stickor nr 3 = 10 cm

This pattern is also available in english

Om upphovsrätten till detta mönster

Uppländsk fågelkrans mössa, med motiv inspirerade av målninar i Sånga kyrkaVäggmålning i Sånga kyrkaUppländsk fågelkrans hätta, med motiv inspirerade av målninar i Sånga kyrkaUppländsk fågelkrans hätta, med motiv inspirerade av målninar i Sånga kyrka