Uppdaterat 25 September, 2011

Allerum Draperi och Bladknippe - vante

Mönster för nedladdning

Pris: 43,75 sek (inkl svensk moms. Observera att momsbeloppet bestäms av vilket land köparen bor i.)

Den tvåfärgade resåren och den lilla vågmönstrade bården på vanten är inspirerade av en så kallad draperimålning som ingår i de delvis bevarade medeltida kalkmålningarna i Allerums kyrka i Skåne. Vantens huvudmotiv är hämtat från draperiets övre kant, som kröns av en vriden spiralbård. Takvalvet ovanför är utsmyckat med enklare slingor och tunna bladknippen av olika slag som målats med svart färg på den vitkalkade grunden. Vantens ovansida har fått ett sådant litet svart bladknippe som stickas i intarsia.

Vanten Allerum Draperi och Bladknippe finns i två storlekar: dam S och dam L/herr M. Vantens mått: längd ca 27 (29) cm och bredd 10 (11,5) cm.

Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes Spinneriprodukter (100 g = ca 300 m) eller motsvarande, samt restgarn av Drops Baby Merino från Garnstudio eller liknande (garnet som används till det intarsiastickade bladmotivet på vantens ovansida bör ha så lite och så kort lugg som möjligt, så att färgen inte flödar över i de ljusare bottenfärgerna).

Om du har svårt att få tag på Kampes 2-trådiga plädgarn kan du prova något av dessa garnalternativ.

Stickor Strumpstickor nr 2,5 och 3.

Masktäthet ca 28 maskor och 32 varv mönsterstickning med stickor nr 3 = 10 cm.

This pattern is also available in english

Fotografier från kyrkan ©Allerums kyrka

Om upphovsrätten till detta mönster

 

Stickad vante Allerum Draperi och Bladknippe efter målade motiv i Allerums kyrkaDraperimålning på väggen i Allerums kyrkaMålade bladnippen i taket i Allerums kyrka